Kanapéágy kisokos

Kanapéágy kisokos

Egy dolgozószobában elhelyezett kanapé sok kritériumnak kell, hogy megfeleljen. Egyszerre fontos, hogy kényelmes legyen a munkavégzésre, ne foglaljon sok helyet, de ugyanakkor egy-egy buli után a vendégek kényelmesen tudjanak aludni rajta. A következőkben megmutatjuk Neked, hogy miért érdemes egy új kanapéágyra pénzt áldozni, milyen típusok közül tudsz majd válogatni, és miként tudja egy kanapé még produktívabbá tenni a munkatered!

Miért érdemes kanapéágyat választani?

A dolgozószobában általában kevesebb hely áll rendelkezésre a bútoroknak, illetve a fókusz is inkább az íróasztal és az ahhoz tartozó szék, illetve a szekrények megfelelő elhelyezésére kerül. Azonban a maradék teret is érdemes kihasználni és olyan kanapéval megtölteni, ami stílusában passzol az enteriőrbe, de néhány extra funkciókval is felszerelt, ezzel produktív, mégis otthonos marad a légkör. 

Egy kanapéágy praktikus megoldás lehet számodra, ha az otthoni irodádat kell berendezned. Ne csak hagyományos kanapé formájában tekints egy ilyen bútordarabra, hanem kényelmes ágyként is! Amikor szükséged van plusz alvóhelyre, mert nálad alszanak a vendégek, akkor pár mozdulattal kétszemélyes ággyá alakíthatók. 

Emellett ha hely szűkében vagy, számos ágyneműtartóval felszerelt kanapéágy közül is választhatsz, ahova könnyen elrejthetsz bármit, amit nem szeretnél szem előtt hagyni.

Ha pedig eleged van abból, hogy a home office során hosszú órákig ugyanabban a székben ülsz, akkor fel tudsz frissülni a puha kanapédon, ami a kényelem mellett a derekadat is megfelelően tartja. 

A piacon elérhető kanapéágyak általában a fent említett szempontok miatt helytakarékosra készülnek. Ha a dolgozószobádban szabaddá tudsz tenni egy kb. 200 cm-es falrészt, akkor már jó eséllyel fogsz méretben odaillő bútort találni, és már csak a megfelelő stílust kell megtalálnod!


A karfapárnákkal készülő Chicago kanapéágy praktikus és helytakarékos

Mi alapján tervezd meg a kanapé elrendezését?

Ha abban már döntést hoztál, hogy beruházol egy kanapéágyra, akkor következő lépésként gondold végig, hogy a szobában hova tudnád a legjobban elhelyezni. Ehhez érdemes figyelembe venned, hogy ezek a bútorok összecsukott állapotban legtöbbször 200x100 cm-es teret foglalnak el, de kinyitva a fekvőfelülettől függően még nagyobb helyet igényelnek. A kinyitott kanapéágy méreteit is érdemes precízen lemérni, hogy biztosan kényelmesen meg tudd majd közelíteni. 

Ha készen vagy a méricskéléssel, akkor olvasd el a következő bekezdést, ahol bemutatjuk a kanapéágyak különböző típusait! Ez azért fontos, mert a dolgozószobád adottságaitól függően nem mindegyik variáció lesz számodra megfelelő.

Melyik kanapéágy tetszik és melyik fér el otthon?

A kimondottan a dolgozószobákba készülő kanapéágyak szóló elrendezésűek szoktak lenni, vagyis az ülések egymás mellett, nem pedig U-, vagy L-alakban helyezkednek el. A jó minőségű és tartós kialakítású szóló kanapék három különböző módon nyithatóak ki vendégággyá. Ez azért fontos, mert a szobában nem mindegy, hogy melyik irányba fog több helyet foglalni a kinyitott fekvőfelület. Ez alapján elérhetők olyan kanapék, ahol az ülésekkel párhuzamosan vagy merőlegesen (Sedalift vendégágy) lehet feküdni, illetve létezik egy harmadik típus, a komfortágy is, ami osztatlan szivaccsal készül így szinte egy normál matrac funkcióját látja el.

Mutatjuk mindhárom típust a saját kínálatunkból:

  • 1. lehetőség: a “párhuzamos” vendégágy 

A saját Chicago kanapéágyunk a párhuzamos vendégágyak csoportjába sorolható. Az ágyazáshoz az ülőfelületet előre lehet húzni, majd a háttámláját az ülések helyére lehajtani, így pedig egy 160x200 cm-es fekvőfelületet kapunk.

Ez a kialakítás több okból is praktikus: elsőként azért, mert így elfér egy ágyneműtartó rekesz az ülések alatt. Másrészt a fekvőfelület mindkét oldala egységesen rugózott és csak egy helyen van osztás a matracokban, így kényelmesebb rajta az alvás, ülései nem fogják nyomni senkinek a vállát vagy derekát. Ugyanakkor 160 cm-es szélességének köszönhetően két nagyobb termetű felnőtt is kényelmesen tud aludni egymás mellett. 

A Chicago kanapénk kifejezetten szűk dolgozószobákba lett tervezve, így kérhető karfákkal, amelyekkel együtt kinyitott kanapé mérete 224x160 cm, vagy karfák nélkül, amelyik esetben kinyitva a bútor 200x160 cm helyet foglal el. 

  • 2. lehetőség: a Sedalift vendégágy 

Sedalift szerkezetnek hívják azt a vendégágy típust, ahol a kanapé alól kigurul a fekvőfelület. Ebben az esetben a szófa üléseit és támláit nem kell mozgatni, elég a vendégágy részt kihajtani az ülések alól. A matracot ilyen esetben farugókkal támasztják alá, emiatt a habszivacs nem fog néhány alkalom után besüppedni. Ez a szerkezet akkor jön kapóra, ha a szobában keskeny a hely és összecsukott állapotában csak egy maximum 190x90 cm-es kanapé férne el. Kinyitva a kanapé szélessége marad 190 cm, és ahogyan előre kinyílik a fekvőfelület úgy 190x230 cm lesz a teljes kanapéágy. Kínálatunkban a Sydney kanapéágy Sedalift szerkezettel készül.

  • 3. lehetőség: a komfortágy

Kanapéágyak esetében sokszor etalon a komfortágyként emlegetett típus. Roppant egyszerű kinyitni, alvásra is kényelmes és összecsukott állapotában is rendkívül stílusos. Broadway kanapénk magasított lábakon áll, ezért összhatása igazán légies, meg sem lehet róla mondani, hogy kétszemélyes ággyá alakítható.

Szélességében a komfortágyak több helyet igényelnek, ezért csak akkor dönts emellett a típus mellett, ha elfér a minimum 220x100 cm-es összezárt állapotú kanapé. Előnye viszont, hogy kinyitva ez a fazon nem fog annyit belógni a térbe, mint a Sedalift változat, a Broadway kanapé esetében ez 220x205 cm lesz. 

Milyen szín lesz megfelelő a Home Officeban?

Amint megtalálod az ideális formájú és méretű kanapét, a színét kiválasztani már egyszerű lesz. A munkakörnyezetre jó hatással vannak a világos és természetes színek. Ha a tér amúgy sem túl nagy a szobában, akkor nem is érdemes sötét színekkel még jobban “összenyomni”.

Az íróasztalod színe meghatározó lesz, mert nagy felületről van szó. Fa bútorokhoz bátran választhatsz a most divatos színek közül, mint a türkiz vagy a kék világosabb árnyalatai. A tónusok játékát egy szőnyeggel vagy függönnyel is meg tudod törni, vagy épp összehangolni.

Érdemes a dolgozószobádba is vízlepergető anyagot választani a kanapéra, pláne akkor, ha többször fog rajta vendég aludni. Így igazán higénikus marad és állandóan könnyű lesz tisztán tartani a huzatot, ráadásul azért sem kell majd többet aggódj, ha reggeli kávéd gyakran a kanapé szövetén végzi. 

Összegzés 

Most, hogy végig vettük a kanapéágy választás alapvető kérdéseit, reméljük, hogy elég információval láttunk el a sikeres döntéshez! A kanapéágyak igazán sokszínűek és egy jól kiválasztott darab remek kiegészítése lehet az otthonodnak, hiszen általa nem csak plusz ülőfelületet nyersz, hanem kényelmes fekvőhelyet is. 

Válaszd ki abban a színben, formában és méretben, ami Neked tetszik és páratlan kanapéd lesz a dolgozószobádban! Egy bevállalós türkiz, sárga vagy lazac szín igazán izgalmassá fogja tenni a teret, és a szép környezet a produktivitásodban is segíteni fog! 

Ha felkeltette érdeklődésed valamelyik vendégágyazható kanapénk, akkor gyere be a MaxCity-ben található mintatermünkbe és próbáld ki élőben! Az üzletben mindegyik típust megtalálod és munkatársaink segíteni fognak az otthonra tökéletesen passzoló szófa összeállításában.

Bútorainkat saját műhelyünkben, kézzel készítjük, így felmerülő egyéni igényeiddel, kéréseiddel is keress minket bizalommal!

Vissza a blogba