Hogyan válassz kanapét?

Hogyan válassz kanapét?

Egy új kanapé kiválasztása izgalmas időszak, ugyanakkor sokszor nagy fejtörést okoz, hiszen rengeteg szempontot kell mérlegelned. Ha az inspirációk gyűjtése után már végig tudtad gondolni, hogy milyen stílust szeretnél, még mindig rengeteg kihívás vár rád, hogy igazán elégedett lehess a felfrissített nappaliddal. Engedd meg, hogy segítsünk Neked a legtöbbet kihozni a lehetőségeidből! Összegyűjtöttük a 6 legfontosabb lépést:

1. Mérd le kétszer, vedd meg egyszer!

Menj biztosra a méretekkel, mert ez a legfontosabb része az új kanapé vásárlásnak. Érdemes ezzel kezdeni, mert így felkészülten tudsz keresgélni és nem esel szerelembe olyan darabbal, ami nem fog elférni otthon. Mérd meg a rendelkezésedre álló helyet úgy, hogy sarokkanapé esetében a hosszabb és a rövidebb oldalt is megméred! 

A kanapék mélysége a karfa mentén 80 cm és 100 cm között változnak, mérd meg azt is, hogy melyik fér el kényelmesen! Plusz tipp, hogy érdemes a bútorok magasságával is kalkulálnod. Mostanság gyakoriak az állítható fejtámlás típusok, így a kanapék magassága is tud változni. Emiatt, ha az ablak elé fog belógni az új bútor, akkor fontos lehet azt is ellenőrizni, hogy ne takarjon túl sokat a kilátásból. 

2. Puha süppedős vagy kemény komfort?

Te melyiket preferálod jobban? Egy kanapé legyen süppedős, amibe bekuckózva a puha ülés komfortja körbeölel? Vagy legyen inkább kemény kialakítású, amiben órákat tudsz úgy ülni, hogy a derekad is megfelelő támasztást kap? 

A döntésedet tovább nehezítheti, hogy sok kanapé készül puha, közepesen kemény, vagy kemény ülőfelülettel. Ebben a kérdésben jó referenciának számít a meglévő kanapéd. Ha szereted és elégedett vagy a komfortjával, akkor keress hasonlót! Ha éppen azért cserélnéd le, mert nem a legkényelmesebb darab, akkor máris tudod, hogy a keményebb vagy a puhább irányba kell elmozdulnod.


A kimondottan süppedős a Broadway kanapé.

3. Alakítsd a kanapéd az életstílusodhoz!

Fontos azt is átgondolnod, hogy milyen célra veszed meg az új kanapéd. Mire fogod többet használni? Esténként pár órát ülsz rajta, aztán ágyba zuhansz? Vagy gyakoriak lesznek a vendégek és sokan szeretnétek használni az ülőgarnitúrát? 

Ha például sarokkanapét szeretnél, akkor ezt is előre el kell döntened. Ha inkább egyedül vagy a pároddal fogod használni, akkor egy heverő rész elég a sarok rövidebb oldalára. Ha a család sokat fog ülni rajta, akkor kapóra jön, hogy a kanapé mindkét oldalán végig futnak az ülések. 

Azt, hogy milyen hangulatot teremt egy új kanapé a nappalidban, szintén befolyásolja a bútor formavilága. Egyrészt a kanapé vonalai lehetnek ívesek vagy szögletesek. A forma “merevséget” vagy “puhaságot” fog a nappalihoz adni. Ha tudod, hogy az egyenes vonalú bútorok tetszenek, akkor azt még mindig tudod mintás szövettel kombinálni. Íves kanapéhoz jó választás az egyszínű, de hosszabb szálú, puha szövet. Inspirálódj előre, hogy a körvonalak már meglegyenek számodra!

4. Készíts egy költségvetést!

Ne menjünk el az anyagiak mellett sem! Az eddigi lépések alapján már tudod, hogy mekkora kanapé fog elférni otthon, hogy mire fogod használni, és a forma is egyre jobban körvonalazódhat. Következő lépésként határozd meg a büdzséd! Ha van egy pénzügyi kereted, akkor az alapokon túl az extrákat is jobban számításba tudod venni. 

Egyrészt az ár segít Neked leszűkíteni a kínálatot, másrészt a plusz funkciókat is könnyebben szortírozhatod. Ha kapóra jön a plusz alvóhely és belefér a keretbe, akkor kérhetsz például vendégágyat a kanapéba. Kis méretű lakás esetében aranyat ér az ágyneműtartó a plusz pakolóhely miatt, így választhatsz olyan bútort, amit tárolóval készítenek. Ha pedig még több extrára vágysz, akár konnektor kiállással is felturbózhatod a kanapéd, hogy még gördülékenyebben menjen az otthoni munka.   


Olvasólámpa, vezetéknélküli töltő és konnektor is helyet kapott a könyöklőben.

5. Válaszd a kanapéd hosszútávra!

Na és mi a helyzet a bútorok minőségével? Honnan tudhatod, hogy strapabíró darabra esik a választásod? Ebben a kérdésben segítségedre lesznek azok a technikai paraméterek, amelyeket összegyűjtöttünk Neked. 

Kezdjük máris a bútor belső összetételével! Hosszú távon az a kanapé lesz tartós, amelyiknek a belső szerkezete tömör fából készül vagy fémvázra épül. A fa és a fém 10 éves távlatban is masszív marad és nem fog a használattól elrepedni. Az ülések jó minőségéhez fontos, hogy rugós alátámasztással készüljenek, így évek elteltével is tartják majd az eredeti formájukat. Ez azt jelenti, hogy az ülőhab alá 1 vagy 2 rétegben rugózatot tesznek, ami segít az ülés szivacsának visszaállni az eredeti helyzetébe. Ha egy gyártó ezen spórol, akkor sajnos néhány éven belül az az érzésed lesz, hogy kiülted a kanapéd. 

Az ülőgarnitúra tartósságát a szövet típusa is megszabja. A kárpit esetében érdemes vízlepergető és könnyen tisztítható textil mellett dönteni, hiszen a mindennapi használat során a bútoron bármikor történhetnek kisebb-nagyobb balesetek, ezeket a strapabíró szöveteket pedig pár mozdulattal újra teljesen tisztává tudod majd varázsolni. Ha pedig szeretsz a kanapén a cicáddal vagy a kutyusoddal összebújni, akkor egyre több esetben tudsz már állatbarát anyagok közül is válogatni! A szövetnél ellenőrizd le azt is, hogy 50.000, vagy annál magasabb legyen a “Martindale kopásállósági értéke” az anyagnak. Ez a szám azt jelenti, hogy 50.000-szer kell leülnöd a kanapéra ahhoz, hogy kopás látszódjon meg a szövet felületén. Így biztos lehetsz majd abban is, hogy átlagos használat mellett legalább 10 évig nem lesz panaszod a kanapé szövetére. 

6. Próbáld ki élőben!

Ezt a lépést semmiképpen ne hagyd ki! Ami fotón jól néz ki, lehet, hogy élőben mást mutat. A kanapék kialakítása mind-mind változik és könnyen lehet, hogy például a derekadnál nem támaszt megfelelően, úgy, ahogyan azt te előzetesen elképzelted. Kerüld el a kellemetlenséget és menj biztosra! Ha beleülsz a kanapéba és kipróbálod, hogy könnyen tudod-e használni a funkcióit, biztosan nem fogsz utólag sem csalódni az új bútorban.

Ráadásul otthoni nézelődéskor a monitor beállítások, a fotók minősége és még megannyi tényező miatt tud a kanapé színe csalóka lenni. Ezért is fontos, hogy élőben is megnézd a kiszemelt ülőgarnitúrát, hiszen az üzletben többféle megvilágításnál is szemügyre veheted a szöveteket. Nálunk a Königs-Art Stúdióban arra is lehetőséged van, hogy a színmintát hazavidd, és otthon ellenőrizd, hogy biztosan passzolni fog-e a nappalidba a kiválasztott szövet.

 
A Königs-Art Stúdióban rengeteg vízlepergető és könnyen tisztítható anyag közül tudsz választani.

Záró gondolatok

Ha végig haladsz a blogunkban összefoglalt lépéseken, biztosan könnyebben fogsz az elvárásaidnak megfelelő kanapét vásárolni. Készíts egy jegyzetet, ami mindig kéznél lehet! Otthon szánj rá pár percet és gondold végig, mi az amit szeretsz a meglévő kanapédban és írd fel ezt is a listádra! A méretekkel és egyéb információkkal a zsebedben egyszerűbb lesz a lehetőségek közül válogatni. 

Ha ezekkel készen vagy, először találd meg azt a formát, ami igazán tetszik, és amit kényelmesnek találsz. Ha egy kanapé ennek a két elvárásnak megfelelt, utána már csak a szín és a szövet tapintása az, amit mérlegelned kell. Összességében egy kanapé megvásárlását érdemes nem elkapkodni, hiszen ha gondosan megfontolsz minden részletet, akkor biztosan sokáig tudod majd élvezni az új ülőgarnitúrád kényelmét otthon! 

Ha a cikk elolvasása után bármiben kérdésed lenne, elérsz minket e-mailen az info@konigs-art.hu címen vagy telefonon a +36 23 418 200 számon!

Vissza a blogba