Hogyan válassz ágyat és javítsd az alvásminőséged?

Hogyan válassz ágyat és javítsd az alvásminőséged?

Az ágy nem csak egy szimpla bútordarab a hálószobában, hiszen abban töltjük életünk egyharmadát! Elengedhetetlen a megfelelő ágy és matrac vásárlása ahhoz, hogy az alvásminőségünk javuljon. Ugyanakkor a piacon elérhető temérdek lehetőség miatt elsőre elég nagy falatnak tűnhet a vásárlási folyamat. Ebben a bejegyzésben végig vezetünk azon a 7 szemponton, amiket érdemes figyelembe venned az új ágy kiválasztása során. 

1. szempont: Az alvási pozíció

Célszerű attól függően matracot választanod, hogy háton, oldalt vagy hason fekve szoktál aludni. Például ha az oldaladon feküdve szeretsz aludni, akkor olyan ágyra és matracra van szükséged, ami alátámasztja a derekad és a vállad, de nem nyomja túl keményen az ízületeidet. Ezzel szemben, ha a hátadon szoktál aludni, akkor stabil és kemény matrac lesz a jó választás. Ha a döntésednél figyelembe veszed a fekvő pozíciód, akkor a gerinced megfelelően lesz alátámasztva és csökkented a hát- és derékfájás előfordulását.

 Figyelj oda az alvásminőségedre!

2. szempont: Bevonóanyagok

Általában nem sok szó esik az alvóhely megtervezésekor a szövetek és matrachuzatok összetételéről, pedig kiemelkedő szerepük van az egészséges alvás szempontjából.

Matracok esetében fontos, hogy antiallergén és antibakteriális huzatot válassz. Sajnos nem mindenhol készítik szellőző és tisztítható szövetekből a matrac huzatát, ami hosszú távon akár megbetegedésekhez is vezethet.

Ha szeretnéd az ágyadból a legtöbbet kihozni, akkor választhatod könnyen tisztítható szövetből, ami tartalmaz természetes anyagokból (pl. pamutból) készült szálakat is. Az öko címkével ellátott szövetek légáteresztőek, ezzel segítik a bőröd légzését és javítják a testkomfortod az ágyban töltött idő alatt. A megfelelő anyag választással csökkented az allergia és az asztma kialakulásának kockázatát. Ráadásul ezeknek a szöveteknek a tisztítása is egyszerű, elegendő vízzel és egy mikroszálas törlőkendővel időnként áttörölnöd.

 Fontos, hogy könnyen tisztítható szövetet válassz.

3. szempont: Az ágy mérete

Miután megmérted, hogy a meglévő ágyad mekkora és mi férne el a szobában, gondold végig azt is, hogy esetleg miként tudnál több helyet felszabadítani a térben. Ha van egy komód vagy kisasztal a hálóban, amit ritkán használsz és csak a helyet foglalja, akkor még az is lehet, hogy nagyobb ágy is elférne otthon. Ez azért lehet érdekes, mert a nagyobb méretű ágyban könnyebben tudsz éjszaka a párod mellett fészkelődni és ez is javíthatja az alvásod minőségét. 

A másik szintén fontos szempont az ágy méretével kapcsolatban, hogy a vázszerkezet milyen kialakítású. Válassz olyat, ami megfelelően stabil és biztosan elbír Titeket a pároddal. A rozoga bútorok gyakran vékonyabb anyagokból készülnek, amik az évek során hamarabb tönkremennek. Ráadásul a stabil ágy nyikorogni sem fog, szóval nyugodt szívvel búcsút inthetsz a recsegő-ropogó zajoknak!

4. szempont: A matrac

Azzal biztosan nem mondunk újat, hogy a pihentető alváshoz jó matrac kell. Viszont a “jó“ matrac mindenki számára mást jelent. Azt már az első pontban végig vettük, hogy mennyit számít a fekvő pozíciód, most jöjjön a matrac összetétele. Elérhető hideghab, memóriahabos és rugós matrac, illetve ezeknek a kombinációi, amelyek mind eltérő alváskomfortot biztosítanak. Erősen ajánlott a matracot még a vásárlás előtt kipróbálni, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés és megtaláld a számodra legkényelmesebb verziót. Élőben sok helyen végigvezetnek Téged azon, hogy miért jó a konzervatív rugós matrac (hason fekve a csípő nem fog beesni) vagy mit nyújtanak az új fejlesztésű memóriahabos ágybetétek (oldalfekvésben a váll és a derék megfelelő alátámasztást kap). Viszont minden matracnak van olyan árnyoldala, ami miatt kieshet a lehetőségek közül. Ezeket célszerű alaposan átbeszélni a döntéshozatal előtt.

 
Ha nem szolgálja a kényelmedet a matrac, akkor az alvásod sem lesz pihentető.

5. szempont: Tisztíthatóság

Ágy és matrac esetében is fontos a takaríthatóságot szem előtt tartani. Egy matrac, amit könnyű tisztítani, csökkenti az allergének előfordulását. Olyan ágybetétet válassz, aminek a huzata könnyen levehető és otthon a mosógépben mosható! A franciaágyra választhatsz például AquaClean szövetet, ami garantáltan letakarítható. A tiszta ágy higiénikus és hosszú távon sem fogja rontani az egészséged.

6. szempont: Tartósság

Tisztában vagyunk vele, hogy egy új ágy vásárlása hosszú távú befektetés. Ahhoz, hogy ez megtérüljön, olyan minőségben kell egy-egy bútordarabot legyártani, hogy az 10 éven keresztül tartós maradjon. Franciaágy választása során kérdezz rá az ágykeret és fejtámla összetételére! Célszerű masszív darabot választani, aminek rugalmas léces ágyrácsa van, mert azok az aktívabb éjszakák után sem fognak megrogyni. Válassz olyan fekvőhelyet, amire hosszú garanciát adnak!

A fa vázszerekezetnél arra is figyelni kell, hogy ne nyikorogjon az ágyrács.

7. szempont: A megfelelő stílus

Végezetül érdemes az ágy esztétikumára is hangsúlyt fektetned. Egy franciaágy nem csak az alvásminőségedért felelős, hanem az általános közérzetedért is. A harmónikusan és esztétikusan berendezett hálószobádban könnyebben tudod magad mögött hagyni a stresszes hétköznapok történéseit és minden reggeled frissen és motiváltan tudod kezdeni. A színek és textúrák összhatása pozitív irányba billenti a jólléted.


Az izgalmas formák és anyagok feldobják a hangulatodat.

Összefoglalás

Ha otthonra olyan ágyat választasz, ami tényleg elégedettséggel tölt el Téged, akkor biztosan javulni fog az alváskomfortod is.

Az ágyak és matracok választásában szívesen segítünk személyesen a MaxCityben található mintatermünkben! Az elmúlt 25 év tapasztalatával a hátunk mögött garantáltan találunk olyan ágyat és matracot, amik a legideálisabbak lesznek számodra!

Vissza a blogba