Az egyiket kerüld el jó messzire: bőr, műbőr és bőrszövet

Az egyiket kerüld el jó messzire: bőr, műbőr és bőrszövet

Ha Te is úgy érzed, hogy elvesztél a bevonó anyagok útvesztőjében, akkor ez a bejegyzés neked szól! Cikkünkben igyekszünk minden szükséges tudással felvértezni, hogy biztosan jó döntést tudj hozni az új bútorok vásárlásakor. Posztunkban kitérünk a bőrök, műbőrök és bőrszövetek közti különbségekre, előnyökre és hátrányokra.

Valódi bőr

Kezdjük az egyik legkedveltebb bevonó anyaggal, a strapabíró és időtálló valódi bőrrel. A valódi bőr huzatokat régóta használják a bútorok kárpitozására. Rengeteg előnyös tulajdonsága van, ami miatt népszerű “befektetés” az új bútorok vásárlásakor.

Az első és leginkább racionális szempont, hogy ez a lehető legkönnyebben tisztítható huzat. A mindennapos használat során a legtöbbünkkel előfordul, hogy a kanapén ülve megeszünk egy szendvicset vagy megiszunk egy pohár bort. Az esti mozizás és nasizás pedig szinte elkerülhetetlenül nyomot fog hagyni a kanapén. A bőrök esetében a tisztítás rendkívül egyszerű, elég csak felitatni a kiömlött üdítőt és vizes kendővel áttörölni az ülést, a kanapénk pedig máris a régi.

A valódi bőr ráadásul az idő múlásával csak még patinásabb lesz! 10-15 éves távlatban, megfelelő szerkezetre feszítve a használat során nem fog kiszakadni vagy kidörzsölődni. Ha Te sem szeretnéd 5 évente újrakárpitoztatni a kanapédat, akkor a valódi bőr huzattal biztosan egy időtálló bútor mellett teszed le a voksodat.

A rengeteg előny mellett természetesen említést kell tenni a hátrányokról is. Az egyre növekvő klímatudatosság azt is magával hozta, hogy a fenntarthatóság egyre fontosabbá kezd válni. Ehhez pedig a marhatenyésztés visszaszorítása is hozzátartozik. A bőr huzatok sokak esetében etikai és környezetvédelmi szempontok miatt szóba sem jöhetnek.

A valódi bőrök sokak által jól ismert hátránya, hogy télen hideg, nyáron pedig tapadós a felszíne. Ennek oka, hogy a bőr természetes szerepe a szigetelés. Emiatt télen nehezebben melegszik fel, nyáron pedig nem vezeti el kellőképpen a testhőt. Ennek a negatív tulajdonságnak az elkerülésére ma már sok helyen kínálnak ún. anilin bőröket, ami sokkal hamarabb alkalmazkodik a test hőmérsékletéhez, így nem kelt kellemetlen érzést amikor hozzáér a bőrödhöz.


A valódi bőr az illatáról könnyen megismerhető. 

Műbőr

Ha csak egy fejezetet olvasol el, akkor ez legyen az! Ugyanis a műbőrrel tudod a legkönnyebben megégetni magad, írjuk máris, hogy miért. Előtte azonban fontos tisztáznunk egy egyre jobban elterjedő fogalmat, az öcobőrt (ecoleather), vagy vegán bőrt. Ne hagyd magad megvezetni! A műbőr, öcobőr és vegán bőr mind ugyanazt az anyagot jelentik, ami ráadásul nem is mondható kimondottan öko-barátnak.

A műbőr alapját egy textil hordozó adja, aminek a lényege, hogy a kárpitozás során a szakemberek könnyebben tudjanak dolgozni az anyaggal. A textil hordozóra egy felső réteg kerül, ami a bőrt utánozza. Mostanra már olyan sokat fejlődtek ezek az anyagok, hogy sokszor komoly kihívást jelent a valódi bőrtől való megkülönböztetése. Ez az anyag tulajdonságaira azonban abszolút nem igaz. 5-6 év elteltével (jó esetben) a műbőrök elgyengülnek és csúnya, pergő huzat marad helyettük, amit ráadásul legfeljebb teljeskörű újrakárpitozással lehet javítani. 

A műbőrök egyébként elég magas áron vásárolhatók, így hosszú távon végképp kifizetődőbb egy könnyen tisztítható szövet vagy valódi bőr bevonat választása.

Természetesen a műbőrnek fontos előnyei is vannak, így erről is fontos említést tennünk. Az anyag felületét könnyű tisztán tartani, ráadásul különleges színekben és dizájnban elérhetőek.

A Königs-Artnál meleg szívvel ajánljuk a textil és valódi bőr huzatokat, mert több, mint 25 év tapasztalattal a hátunk mögött biztosan mondhatjuk, hogy azok nem fogják cserben hagyni a tulajdonosukat.

 Tapintásra észre sem lehet venni a különbséget. 

Textilbőr

Úgy tapasztaljuk, hogy a legnagyobb kavarodás az ügyfelek fejében a textilbőr és a bőrszövet kifejezések körül van. Igyekszünk most ezeket tisztázni.

Tulajdonképpen mind a textilbőr, mind pedig a bőrszövet textil anyag. Ezek olyan bútorszövetek, amelyek nem tartalmaznak poliuretánt, mint a műbőrök. Ennek ellenére felszínüknek bőr mintázata van, amit az ún. prégelés technikájával készítik. A textil felső felülete puha szövetszerű tapintást ad. Tehát a textilbőrnek és a bőrszövetnek csak annyi közük van a bőrhöz, hogy ahhoz hasonló mintázat jelenik meg rajtuk.

A textilbőrök és bőrszövetek a szövetek tulajdonságaival rendelkeznek, így előnyeik és hátrányaik is hasonlóak. Előnyük, hogy nagy többségében vízlepergetők és könnyen tisztíthatók. Így a családi vagy baráti összejöveteleken sem fog veszélybe kerülni a bútorod. Emellett ha időben cselekszel, akkor bármilyen makacs szennyeződést le lehet róluk törölni, még a vörösbor és a tinta is. A szövet hátránya ugyanakkor, hogy a por könnyebben megül benne, mint a bőrön, ezért időközönként érdemes végigporszívózni az üléseket és a támlákat.

A textilek úttörői, az első vízlepergető szövetek ezek voltak.

Összefoglalás

A valódi bőr állati eredetű forrásból származik, strapabíró és időtálló. A műbőrők ezzel szemben textil és poliuretán párosításával készülnek, amit jobb ha elkerülsz, amennyiben hosszú időre tervezel az új bútoroddal. A textilbőrök és bőrszövetek esetében a bőr mintáját utánozzák az anyagok felületén, azonban ezek tulajdonképpen szövetek, amelyek így a szövetek tulajdonságaival rendelkeznek.

Ha kérdésed merült fel a téma kapcsán ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot, szívesen segítünk!

Vissza a blogba